Wykonanie
Aksamitny krem z pieczonej dyni,
czosnku i
tymiankuKiedy myślę o naprawdę wyjątkowej zupie, aromatycznej, aksamitnej, pikantnej, która zawsze wywołuje zachwyt moich gości, przychodzi mi na myśl krem z pieczonej dyni. Nie jest to danie ekspresowe, ale każda poświęcona mu minuta jest tego warta. Jest absolutnie doskonała, każda łyżka jest wypełniona
smakami i aromatami, aż po brzegi. Gorąco polecam!
Na 3 litry zupy (ok 14 porcji) przygotuj:2,5 l
bulionu2 małe
dynie hokkaido (możesz je zastąpić 1
dynią piżmową)3
szalotki1
por1 główkę
czosnkukilka gałązek
tymianku (pół garści)8 dużych łyżek
oliwy z oliwek1 małą łyżkę
białego pieprzu1 dużą łyżkę
soli gruboziarnistej1/2 małej łyżki świeżo startej
gałki muszkatołowej2/3 szklanki
śmietanki kremówki2,5 l
bulionuDynie przetnij na pół, usuń nasiona, obierz ze skórki i potnij na ćwiartki. Tak przygotowaną
dynię razem z przeciętą na pół główką
czosnku, obranymi z łupinki i poprzecinanymi na połówki
szalotkami, i gałązkami
tymianku przełóż do naczynia do pieczenia. Całość polej 4 dużymi łyżkami
oliwy z oliwek, oprósz szczypta
soli i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i w opcji góra-dół. Piecz przez godzinę.
W tym czasie przygotuj
bulion lub podgrzej gotowy. Usuń wszystkie warzywa i
mięso z
bulionu. Upieczoną
dynię dodaj do
bulionu.
Pora potnij na grube paski, wrzuć na rozgrzaną patelnię z resztą
oliwy z oliwek i dodaj do zupy gdy się zeszkli. Całość duś na średnim ogniu przez 1/2 godziny. Po tym czasie całość zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj biały pierz,
sól i
gałkę muszkatołową. Wymieszaj duś przez kolejne 1/5 godziny. Podawaj ze świeżym
pieczywem. Smacznego!