Wykonanie
Jak ja lubię
tofu! Cała przyjemność z korzystania z
tofu polega na tym, że można z niego przyrządzać różne potrawy, i to na bardzo wiele sposobów. Tym razem postanowiłam podać
tofu na ciepło, obtoczone w
jajku i
sezamie, a następnie podsmażone na
oleju kokosowym. Tak rpzygotowane
tofu podałam z cienkim jajecznym omletem (trzeba było jakoś wykorzystać resztę
jajka, która została mi po panierowaniu
tofu!) oraz
sałatą,
pomidorem i
ogórkiem. Efekt? Wyszło przepysznie! Zaufajcie mi i smażcie
tofu, na pewno nie pożałujecie!
Przepis (jedna porcja):kostka
tofu (180g)1
jajko2-3 łyżki
sezamu1
pomidor1/4
ogórkakilka liści
sałatyszczypta
soliszczypta
czarnego pieprzuszczypta
słodkie paprykiszczypta
ostrej papryki1 łyżeczka
oleju kokosowegoLiście
sałaty porwać na kawałki, ułożyć w głębokim talerzu.
Pomidora i
ogórka umyć, pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Do drugiej miski wbić
jajko, doprawić
solą,
pieprzem,
papryką, roztrzepać. Obtoczyć w nim
tofu, następnie obsypać je
sezamem. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy, smażyć na nim
tofu (kilka minut z każdej strony, aż
sezam sie delikatnie zarumieni). Gotowe
tofu zdjąć z ognia, wyłożyć na talerz. Pozostałą część
jajka wlać na patelnię i usmażyć cienkiego omleta. Gotowy omlet zdjąć z patelni, ułożyć obok
tofu. Podawać.