ßßß Cookit - przepis na Wiatraczki z serkiem pesto

Wiatraczki z serkiem pesto

nazwa

Wykonanie

Świetna propozycja na imprezową przekąskę - elegancka, wyrazista i bardzo smaczna ;) Ziemniaczki powinny być lekko chrupiące
Wiatraczki można podać na niedużym listku sałaty
Składniki
3 nieduże, podłużne ziemniaki
1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku pesto i rukola
1 opakowanie szynki parmeńskiej
3 łyżki oleju
pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól
do przybrania listki świeżej rukoli i pomidorki cherry
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuz na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać olejem, dodać papryki i sól, dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrać do 200 stopni
Na papierze układać kawałki ziemniaków w wiatraczki - środki wiatraków powinny na siebie zachodzić.
Piec do zbrązowienia - u mnie to było około 15 minut ale zależy to od grubości ziemniaka i radzę obserwować kolor - gdy zbrązowieją sa gotowe
Na przestudzone wiatraczki nakładamy łyżeczkę serka i rozsmarowujemy na środku. Na to zwinięta w rulon szynka parmeńska, do środka połówka pomidorka cherry. Dekorujemy pojedynczym listkiem rukoli.
Smacznego!!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/11/wiatraczki-z-serkiem-pesto.html