Wykonanie
Świetna propozycja na imprezową przekąskę - elegancka, wyrazista i bardzo smaczna ;) Ziemniaczki powinny być lekko chrupiąceWiatraczki można podać na niedużym listku
sałatySkładniki3 nieduże, podłużne
ziemniaki1 opakowanie
serka kremowego Apetina o smaku pesto i
rukola1 opakowanie
szynki parmeńskiej3 łyżki
olejupół płaskiej łyżeczki
ostrej papryki1 płaska łyżeczka
słodkiej paprykisóldo przybrania listki świeżej
rukoli i
pomidorki cherryPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuz na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać
olejem, dodać
papryki i
sól, dokładnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrać do 200 stopniNa papierze układać kawałki
ziemniaków w wiatraczki - środki wiatraków powinny na siebie zachodzić.Piec do zbrązowienia - u mnie to było około 15 minut ale zależy to od grubości
ziemniaka i radzę obserwować kolor - gdy zbrązowieją sa gotoweNa przestudzone wiatraczki nakładamy łyżeczkę
serka i rozsmarowujemy na środku. Na to zwinięta w rulon
szynka parmeńska, do środka połówka
pomidorka cherry. Dekorujemy pojedynczym listkiem
rukoli.Smacznego!!