ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym

Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym

nazwa

Wykonanie

Sałatka z tuń­czyka dobra nie­mal na każdą oka­zję. Smaczna, pożywna i nie­zbyt wyma­ga­jąca jeśli cho­dzi o zasob­ność port­fela i umie­jęt­no­ści. Dobra zarówno na zimno, jak i lekko pod­grzana.
Sałatka z tuń­czyka jest jed­nym z tych sma­ko­ły­ków, któ­rych nie potra­fię sobie odmó­wić i zda­rza się, że zaja­dam go nawet póź­nym wie­czo­rem, przed pój­ściem spać. No ale jak tu nie zjeść, skoro dopiero się go zro­biło i trzeba skosz­to­wać, a do śnia­da­nia, na któ­rym ma być główną atrak­cją, daleko?
2 puszki roz­drob­nio­nego tuń­czyka (naj­le­piej, żeby przy­naj­mniej jeden był w oleju),
4 jajka (przy­naj­mniej M-ki),
200g brą­zo­wego ryżu,
kilka więk­szych kor­ni­szo­nów (malut­kich ogó­ra­sów pój­dzie z 9 szt.),
2 czu­bate łyżki sto­łowe dobrego majo­nezu,
2 pła­skie łyżeczki słod­kiej musz­tardy,
sól lub warzywko oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz i czo­snek gra­nu­lo­wany,
opcjo­nal­nie: nie­wielka garść rodzy­nek.
Ryż gotu­jemy do mięk­ko­ści w dwu — trzy­krot­nie więk­szej ilo­ści lekko oso­lo­nej wody. Lepiej aby wody było mniej i co jakiś czas odro­binę dolać, niż póź­niej mamy odsą­czać ryż, w ten spo­sób tra­cąc skład­niki odżyw­cze roz­pusz­czone w wodzie. Nie wiem jak inne, podobne rodzaje ryżu, ale mój gotuje się pra­wie 30 min. Strasz­li­wie długo.
Jajka gotu­jemy na twardo, ok. 10 min, ostu­dzone obie­ramy, kro­imy w kostkę i dorzu­camy do ugo­to­wa­nego ryżu. Naj­pro­ściej roz­drob­nić jajka będzie kra­jaczką do jajek. Taką z dru­tami. Jajka ukła­damy na pod­sta­wie kra­jaczki wzdłuż, doko­nu­jemy cię­cia, po czym obra­camy w poprzek cię­ciami rów­no­le­gle do pod­stawy i tniemy ponow­nie. Przy obra­ca­niu trzeba tro­chę uwa­żać, żeby wstęp­nie pokro­jone jajko się nie roz­pa­dło. Jeśli taką kra­jal­nicą do jajek nie dys­po­nu­jemy, szat­ku­jemy nożem lub po pro­stu ście­ramy jajka na tarce o grub­szych oczkach.
Kor­ni­szony kro­imy w dość drobną kostkę i rów­nież doda­jemy do ryżu. Całość okra­szamy dwiema sutymi łyż­kami majo­nezu, dwiema łyżecz­kami musz­tardy, sypiemy obfi­cie świeżo mie­lo­nym pie­przem (ok. 10 obro­tów młynka), doda­jemy szczyptę gra­nu­lo­wa­nego czosnku i dobrze mie­szamy. Dopra­wiamy do smaku solą lub warzyw­kiem. Cie­ka­wym uroz­ma­ice­niem jest dorzu­ce­nie do sałatki z tuń­czyka nie­wiel­kiej gar­ści rodzy­nek.
Mnie sałatka z tuń­czyka sma­kuje naj­le­piej jesz­cze let­nia, ogrzana cie­płem świeżo przy­go­to­wa­nego ryżu. Po prze­cho­wy­wa­niu w lodówce, tuż przed poda­niem, można ją śmiało deli­kat­nie pod­grzać w kuchence mikro­fa­lo­wej do tem­pe­ra­tury nieco wyż­szej niż tem­pe­ra­tura oto­cze­nia. Będzie dzięki temu bar­dziej aro­ma­tyczna. Smacz­nego!
Ryżowa sałatka z tuń­czyka
Pro­sta i smaczna sałatka z tuń­czyka, ryżu, jajek i kor­ni­szo­nów. Pyszna na zimno ale naj­lep­sza lekko cie­pła.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/salatka-z-tunczyka-z-ryzem-brazowym