ßßß
Na stole tureckim podczas śniadania nie może zabraknąć przede wszystkim warzyw, zarówno świeżych jak i smażonych. Prym wiodą jaja pod różna postacią, czy to jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury, dżemy, miód, jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary, suszone pomidory, oliwki, a poza tym orzechy, daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa, a chociażby poğaça, börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ]Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów.Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku .
Składniki na 1 średni omlet:3 jaja1 cebula1 czerwona papryka1 pomidor1/2 długiego ogórkasól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra - do smaku1 łyżka oliwyPoniżej fotorelacja z przygotowywania krok po kroku:Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć na to cebulę.
Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby papryka zmiękła.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako kolejną warstwę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i również pokroić w plastry. Dodać do reszty warzyw. Przyprawić do smaku. Nie mieszać! Dusić pod przykryciem do miękkości.
Jaja rozbełtać w oddzielnym naczyniu, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, aż jaja się zetną.
I oto omlet gotowy - namiastka tradycyjnego, tureckiego śniadania! Spożywać koniecznie z czarną, mocno zaparzoną herbatą :)Przydatne tipy:Przyprawianie kolejnych warstw omletu jest tu nieprzypadkowe - przyprawy nie wypływają wtedy z jajami na wierzch, a całość jest dobrze doprawiona do smaku.Omlet należy bardziej dusić niż smażyć - aby nie dopuścić do przypalenia się dolnych jego warstw, zwłaszcza cebuli.

