Wykonanie
Sałatka z
kurczakiem to w zasadzie całe danie. Jeśli chcecie, możecie naturalnie podać je z dodatkowym
ryżem, lecz samo w sobie stanowi pełny, zdrowy posiłek. Do tego bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma to jak odrobinę lata na talerzu, gdy za oknami śnieg :)
2
filety z piersi kurczakamarynata:4-6 łyżek
oleju1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
oreganosól do smakuwarzywa: mieszanka ulubionych
sałat,
pomidor,
ogórek,
papryka,
cebula,
avocado (+sok z cytryny/limonki i
sól)
sos jogurtowy: 1 szklanka
jogurtu typu greckiego/bałkańskiego + 1-2 przeciśnięte ząbki
czosnku (ew. 1-2 łyżki
mleka do rozrzedzenia sosu)sos ostry
chili1.
Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników.
Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i sos. Warzywa myjemy, kroimy, układamy na talerzach.
Avocado przekrawamy na pół, obieramy, kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy
sokiem z cytryny i lekko doprawiamy
solą do smaku. Dzięki temu
avocado nie ciemnieje.Przygotowujemy
sos jogurtowy, mieszając
jogurt typu greckiego z przeciśniętym
czosnkiem. W razie potrzeby sos rozrzedzamy
mlekiem.3. Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości
oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone
mięso kroimy i układamy na warzywach. Polewamy
sosem jogurtowym i skrapiamy sosem
chili - do smaku.