Wykonanie
Jeden z najszybszych przepisów świata:
mięso nacieramy
przyprawami, grillujemy i gotowe! Możemy wykorzystać je do tacos, zawinąć w tortillę lub podać z
ryżem i
sałatką. Granicę stanowi wyłącznie Wasz smak i wyobraźnia. Pyszny, soczysty, wyrazisty w smaku
kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu, nawet na kanapce. Przepis na podstawie Picky Palate .
2
piersi kurczakacytryna lub
limonka1 łyżka
olejuprzyprawa:1 łyżeczka cuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
soliSkładniki
przyprawy mieszamy. Gotową
przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do chwili, gdy będzie nam potrzebna.
Filety z piersi kurczaka kroimy w poprzek w ten sposób, by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze filety. Razem 4.Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki
oleju, soku z 1/2
limonki lub
cytryny oraz 2 łyżeczek
przyprawy.
Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Marynujemy 15 minut.Filety smażymy na patelni grillowej na złoto z obu stron, na zwykłej patelni (wówczas używamy niewielkiej ilości
oleju do smażenia) lub ew. pieczemy w piekarniku. Usmażone
mięso kroimy i skrapiamy dodatkowo
sokiem z limonki/cytryny.