Wykonanie
Mamy upragnione lato :) Temperatury w najbliższych dniach mają sięgać 35 stopni, więc chętniej sięgać będziemy po lekkie posiłki, które jednocześnie nie wymagają zbyt wiele czasu spędzanego w kuchni. Polecam na ten czas np. pysznego
kurczaka z rewelacyjną
kaszą bulgur i aksamitnym, rozpływającym się w ustach
awokado.
Składnik na 2 osoby:3/4 szklanki
kaszy bulgurszklanka dowolnego
bulionu50 g.
masła1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 dojrzałe
awokadosok z 1/2
cytryny1 łyżeczka suszonej
słodkiej papryki1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
soliświeżo mielony
czarny pieprz1 łyżka
olejuPrzygotowanie:W rondlu rozpuszczam
masło, wsypuję
kaszę i pod przykryciem gotuję ją przez 5 minut, po czym dolewam
bulion. Gotuję ją jeszcze ok. 15 minut. Odstawiam w ciepłe miejsce.Mieszam składniki marynaty:
paprykę,
curry, zmiażdżony
czosnek,
sól ,
miód i
pieprz do smaku , smaruję nią dokładnie
kurczaka. Na głęboką niewielką patelnię wlewam
olej i na średnim ogniu smażę fileta z każdej strony na rumiano po 2-3 minuty, po czym pod pokrywką duszę go jeszcze ok. 8-10 minut. Zdejmuję z patelni i pozostawiam na chwilę, by
mięso odpoczęło, po czym kroję w ukośne plastry szerokości ok. 1 cm.
Awokado obieram ostrożnie ze skórki, kroję delikatnie na pół, usuwam pestkę. Spryskuję je
sokiem z cytryny, by nie ściemniało.Połówki kroję na cienkie plasterki.Ciepłą
kaszę wykładam na talerz, otaczam plastrami
awokado, na górę układam po 2-3 plastry
kurczaka. Podaję np. z letnią
sałatkąPrzepis autorski.