Wykonanie
Kaszotto - pęczotto...takie spolszczenie i przełożenie na nasze rodzime ziarna włoskiego risotto. Na bazie
kaszy pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad.Porcja dla dwóch osób:- szklanka
kaszy pęczak- ok. 600 ml
bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego )-
por - białą część + ok. 2 cm zielonej- 2 łyżki
oleju- 1 łyżka
masła- 1 duży pojedynczy
filet z kurczaka lub mały podwójny- 1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku-
pieprz - ok. 1 łyżeczki-
sól do smaku ( uwaga -
bulion bywa słony sam w sobie )Do przygotowania dania możemy użyć
bulionu warzywnego bądź drobiowego. Jeżeli go nie mamy można zastąpić go
wodą - w tedy należy danie odpowiednio doprawić
solą /
pieprzem /
lubczykiem.
Kurczaka pokroić w krótkie paski.
Por w krążki.W rondlu rozgrzać
olej. Obsmażyć
kurczaka, dodać
por (białą część), smażyć chwilkę, dodać
kaszę i
paprykę w proszku. Podsmażać do momentu aż wszystkie ziarenka zostaną oblepione smakiem
kurczaka i
pora. Zalać
bulionem do równości, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum. Co jakiś czas przemieszać. gdy
kasza wciągnie płyn, wlać chochlę
bulionu. Powtarzać czynność do uzyskania pożądanej miękkości pęczaku. Na koniec dodać łyżkę
masła i
pieprz. Wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na około 5-10 minut. Podawać posypane odłożoną częścią
pora w towarzystwie ulubionej surówki.