Wykonanie
Dynia powraca w postaci hummusu. Po kilkukrotnym kręceniu tego smarowidła na różnego rodzaju targi i imprezy kulinarne, sam zapach pasty tahini przyprawiał mnie o mdłości. Do wczoraj. Hummus
dyniowy i
buraczkowy to dwie moje ulubione hummusowe wariacje. Ten
dyniowy ma ponadto, za sprawą dodatku
kminu rzymskiego, bardzo oryginalny, "egzotyczny" smak. No i kolor- czym bardziej pomarańczowa
dynia tym piękniejszy hummus! :)Składniki:1 puszka
ciecierzycy (odsączonej)1 szkl. puree z dyni*5 łyżek pasty tahini2 ząbki
czosnkusok z 1 małej
cytryny1 łyżeczka
kminu rzymskiego
sól do smakuew.
olej o neutralnym smakuPrzygotowanie:1. Do blendera wrzucić
ciecierzycę, puree z dyni, rozdrobniony
czosnek, pastę tahini,
kmin rzymski, wlać
sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę.2. Jeśli hummus jest za gęsty można dolać kilka łyżek
oleju i/lub bardzo zimnej
wody i ponownie zmiksować. Doprawić
solą.Kilka uwag do składników:* Jak zrobić puree z dyni:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlJeśli puree jest rzadkie, a pasta tahini zawiera sporo
oleju do hummusu nie będzie trzeba dodawać
wody ani dodatkowej ilości
oleju. Wszystko zależy od tego czy lubicie hummus bardzo gładki i rzadki czy gęsty i z lekko wyczuwalnymi grudkami.Do puree najlepiej jest użyć aromatycznej dyni o bardzo
pomarańczowym miąższu- hummus będzie miał wyrazisty smak i kolor.Ja dodaję nieco więcej tahni, bo lubię hummus mocno "
orzechowy" w smaku.Do polania polecam w tym wypadku nie
oliwę z oliwek, a np.
olej z dodatkiem
chili czy innych ostrych przypraw.