Wykonanie
Na życzenie kilku osób, które próbowały, zebrałam się żeby w końcu spisać proporcje - zawsze robię na oko, próbując w trakcie kilka(naście)
razy :)
Składniki:300 g ugotowanej
ciecierzycy (lub z puszki)1 ząbek
czosnku (polskiego)sok z połowy niedużej
cytryny3 łyżki
oleju o neutralnym smaku4 łyżki tahini
sól,
pieprz - do smaku
woda z gotowania
ciecierzycy (lub po prostu przegotowana)Wszystkie składniki oprócz
wody umieścić w blenderze i zmiksować. Dodawać stopniowo
wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja wolę raczej gęsty hummus, z
olejem o neutralnym smaku zamiast
oliwy z oliwek, do której nie
mogę się przekonać. Z
czosnkiem łatwo przesadzić, najlepiej również dodawać go w małych kawałkach i próbować po każdym miksowaniu.Hummus zawsze sprawdza się u mnie na imprezach jako dip do warzyw. Jeśli ktoś nie chce spróbować "hummusu", można mu go sprzedać jako "pastę
czosnkową" - pod tą nazwą już będzie smakować ;).Koszt: ok. 3 zł.