ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1 kg rumsztyku lub wołowiny na gulasz50 dag nerek wołowychmąkasólpieprzolej do smażenia50 dag grzybów1 cebula1 szklanka piwa600 ml bulionu wołowego50 dag ciasta francuskiego1 jajkoSteak and kidney pie - sposób przygotowania: Niegdyś w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępneUsuń tłuszcz z mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą i pieprzem, mocno obsmaż na oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmażą, połącz je z mięsem i cebulą, wlej piwo i bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okrągłej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroź i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu