Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)40 dag
makaronu spaghetti* 1 1/2 łyżki
masła*
sól. Sos: 15 dag
sera gorgonzola4-6 listków świeżej
szałwii1 szklanka
śmietanki 12-procentowej1 łyżeczka zielonego marynowanego
pieprzu1 łyżka
mlekaszczypta nitek
szafranu1 łyżka
brandysólpieprz cayenneSpaghetti z sosem gorgonzola - sposób przygotowania: Przygotować sos:
szafran rozpuścić w gorącym
mleku, wlać do rondla z drobno pokrojonym
serem,
szałwią,
śmietanką i
zielonym pieprzem. Podgrzewać, stale mieszając, do całkowitego roztopienia się
sera. Dodać
brandy, przyprawić
solą oraz
pieprzem. Spaghetti ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z
masłem i podawać z gorącym sosem gorgonzola.KLUSKI, PLACKI,
RYŻ,
KASZE, PIEROGIbanica z
fetą,
papryką i
ziołami 10/36bielaszy z farszem mięsnym 6/58bliny 2/7canelloni nadziewane
sosem bolońskim 12/58cencioni z
fasolką i
brokułami 11/38ciasto na pizzę 4/15ciasto naleśnikowe 7/7conchiglioni faszerowane
pieczarkami 11/4dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami (pierogi z
kaszą gryczaną,
Szafranprzykryciem na małym ogniu. Gdy
ziemniaki zmiękną, wyjąć
natkę i
liście laurowe.
Szafran wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wraz z
winem wlać do garnka. Ponownie zagotować i do wrzącej zupy wlać
pernod. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać posypaną listkami
bazylii. (4-5 porcji) Spaghetti z sosem