ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z gorgonzolą

Spaghetti z gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Jednych z moich ulubionych serów jest ser gorgonzola. Jest to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia . Ser ten należy do serów, które nie pachną zbyt dobrze, zwłaszcza gdy się je przyrządza na ciepło, więc trzeba się liczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom.
Ale co jest najważniejsze - spaghetti z sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować.
Składniki:
500g makaronu spaghetti
150g - 200g sera gorgondzola
1,5 łyżki masła
1 szklanka śmietany 12%
6 listków szałwi lub 2 łyżeczki suszonej szałwi
1 łyżeczka zielonego pieprzu
1 łyżka koniaku lub brandy
sól, pieprz - w razie potrzeby
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Ser pokroić w niedużą kostkę. Dodać masło, śmietanę, szałwię i zielony pieprz. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
Dodać koniak lub brandy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ja już nie dodaje tych przypraw bo ser jest wystarczająca słony.
Do sosu dodać odcedzony makaron i całość wymieszać.
I gotowe, makaron można podawać udekorowany listkiem bazylii.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/02/spaghetti-z-gorgonzola.html