Wykonanie
Jednych z moich ulubionych
serów jest
ser gorgonzola. Jest to
ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia .
Ser ten należy do
serów, które nie pachną zbyt dobrze, zwłaszcza gdy się je przyrządza na ciepło, więc trzeba się liczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom.Ale co jest najważniejsze - spaghetti z sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi
pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować.Składniki:500g
makaronu spaghetti150g - 200g
sera gorgondzola1,5 łyżki
masła1 szklanka
śmietany 12%6 listków
szałwi lub 2 łyżeczki
suszonej szałwi1 łyżeczka
zielonego pieprzu1 łyżka
koniaku lub
brandysól,
pieprz - w razie potrzebyWykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Ser pokroić w niedużą kostkę. Dodać
masło,
śmietanę,
szałwię i
zielony pieprz. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż
ser się rozpuści.Dodać
koniak lub
brandy i w razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem. Ja już nie dodaje tych przypraw bo
ser jest wystarczająca słony.Do sosu dodać odcedzony
makaron i całość wymieszać.I gotowe,
makaron można podawać udekorowany listkiem
bazylii.