Wykonanie
No i mam! Moją pierwszą potrawę z dyni, nie licząc ciasta, ale tam udział i wyczuwalność dyni była znikoma. Tym razem bardzo dyniowa zupa dyniowa, bo praktycznie nic w niej nie ma oprócz dyni. Mogłam się rozkoszować niemal czystym jej smakiem rozmiękczonym
masłem,
śmietanką i
mlekiem, jednocześnie delikatnie wyostrzonym
pieprzem. Czy smakowała? Całe szczęście, że zapobiegliwie zrobiłam zdjęcia przed jedzeniem, choć jedna miseczka zostawiona dla córki, której nie było w domu, miała posłużyć do bardziej rozbudowanej i przemyślanej sesji fotograficznej. Niestety, nie było już sesji i nie było zupy w miseczce...mąż zjadł hurtem...więc chyba smakowała:)Przepis pochodzi ze strony
sieci Sainsbury's
675g dyni100g
masła1
liść laurowy150ml
mleka150ml
śmietanki do zup(single cream)świeżo zmielony
pieprzsólDynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Masło rozpuścić w rondelku dodać
dynię i
liść laurowy, przyprawić i gotować aż powstanie dyniowa pulpa(ok 20-30 min). Rozrzedzić
mlekiem i zagotować. Na koniec dodać
śmietankę i doprawić do smaku. Można podawać z grzankami.