Wykonanie
Share the post "Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with
mascarpone"Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem
mascarpone,
masła,
śmietanki i
parmezanu świetnie komponuje się z
mięsami i
rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie
jadłam do tej
pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych
ziemniaków, zapraszam!Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z mascrapone(8 porcji)Składniki:1,2 kg
ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2 cm kawałki8 łyżek
śmietanki 36 % lub tłustego
mleka, lub więcej jeżeli będzie to konieczne3 łyżki
masła4 łyżki startego
parmezanu4 łyżki
mascarponesól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Ugotuj
ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedź.Przeciśnij przez praskę do
ziemniaków i umieść ponownie w garnku. Wmieszaj
śmietankę,
masło,
parmezan,
mascarpone i wymieszaj drewnianą do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.Smacznego!
English version(8 servings)Ingredients:1 , 2 kg potatoes, peeled and cut in 2 cm dice8 tablespoons heavy cream or whole milk,
more if needed3 tablespoons butter4 tablespoons grated
Parmesan cheese4 tablespoons
mascarpone cheesesalt and pepper to tastePreparation:Boil the potatoes in samted water until soft, can easily pierce them with a fork when touched and drain off the water.Place the diced potatoes through a ricer and then place back into the warm pot. Add the cream, butter,
Parmesan,
mascarpone and stir to incorporate. Season with salt and pepper and
serve.Enjoy!
Share the post "Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with
mascarpone"