Wykonanie
Taki mój pomysł na szybki obiad lub kolację. Danie dość kaloryczne ze względu na zawartość
sera oraz
śmietany, za to bardzo pyszne :)Składniki:
makaron spaghetti ok 300g1 łyżka
masła200g
sera Danish Blue ( jesli chcesz aby sos był łagodniejszy w smaku użyj np Gorgonzoli)3-4 trójkątne
serki topioneżółty ser starty ( ja dodałam 4 garście)
śmietanka 500ml
sólświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Ugotuj
makaron al dente. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną
wodą. Odcedź i wrzuć z powrotem do garnka, dodaj 1 łyżkę
masła, wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do czasu podania.Do rondla wlej
śmietankę.
Ser Danish Blue pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do
śmietany,
serki topione również dodaj do
śmietany. Podgrzewaj sos na małym ogniu, cały czas mieszając aż
sery się nie rozpuszczą. Dodaj
ser żółty, gdy się rozpuści dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Sos doprowadź do wrzenia.Gotowy sos podawaj z wcześniej ugotowanym
makaronem. Smacznego.