ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Łosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowo-sojowej - składniki:900g fileta z łososiaw całości lub w 4 porcjachSos imbirowo-sojowy:10 ml (2 łyżeczki) świeżo roztartego imbiru30 ml (2 łyżeczki) brązowego cukruświeżo mielony pieprz i sól15 ml (1 łyżeczka) soku z cytryny30 ml (2 łyżeczki) oleju roślinnego30 ml (2 łyżeczki) sosu sojowego45 ml (3 łyżeczki) chardonnaybourbon lub whiskeyŁosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowo-sojowej - sposób przygotowania: Oprócz łososia i soku z cytryny, wszystkie składniki wymieszaj w średniej misce. Odstaw na bok. Usuń wszystkie ości z łososia. Posmaruj łososia przygotowanym sosem imbirowo-sojowym. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostały sos odstaw. Odstaw rybę na bok i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temp. około 200°C. Połóż deskę na grillu i zamknij pokrywę. Poczekaj, aż deska się rozgrzeje i zacznie się lekko dymić. Kiedy deska będzie już gotowa, ostrożnie podnieś pokrywę, ułóż łososia na desce i zamknij pokrywę. Piecz / wędź rybę przez około 8-10 minut lub aż do momentu, gdy będzie gotowa. By zagęścić odstawiony uprzednio sos, przelej go do mniejszego rondla i delikatnie gotuj na wolnym ogniu do wyparowania połowy cieczy. Zdejmij potrawę z grilla i dodaj sok z cytryny. Tuż przed podaniem posmaruj lub skrop potrawę sosem sojowym.Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stolePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu