ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowo-sojowej

Łosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowo-sojowej

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor maxi55maxi
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia północnoamerykańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
Łosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowo-sojowej - składniki:
900g fileta z łososia
w całości lub w 4 porcjach
Sos imbirowo-sojowy:
10 ml (2 łyżeczki) świeżo roztartego imbiru
30 ml (2 łyżeczki) brązowego cukru
świeżo mielony pieprz i sól
15 ml (1 łyżeczka) soku z cytryny
30 ml (2 łyżeczki) oleju roślinnego
30 ml (2 łyżeczki) sosu sojowego
45 ml (3 łyżeczki) chardonnay
bourbon lub whiskey
Łosoś pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowo-sojowej - sposób przygotowania: Oprócz łososia i soku z cytryny, wszystkie składniki wymieszaj w średniej misce. Odstaw na bok. Usuń wszystkie ości z łososia. Posmaruj łososia przygotowanym sosem imbirowo-sojowym. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostały sos odstaw. Odstaw rybę na bok i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temp. około 200°C. Połóż deskę na grillu i zamknij pokrywę. Poczekaj, aż deska się rozgrzeje i zacznie się lekko dymić. Kiedy deska będzie już gotowa, ostrożnie podnieś pokrywę, ułóż łososia na desce i zamknij pokrywę. Piecz / wędź rybę przez około 8-10 minut lub aż do momentu, gdy będzie gotowa. By zagęścić odstawiony uprzednio sos, przelej go do mniejszego rondla i delikatnie gotuj na wolnym ogniu do wyparowania połowy cieczy. Zdejmij potrawę z grilla i dodaj sok z cytryny. Tuż przed podaniem posmaruj lub skrop potrawę sosem sojowym.
Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-21099549/losos pieczony na desce cedrowej w glazurze imbirowosojowej/p