Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 kg
moreli1 kg
cukru żelującego 1:1
sok z cytrynylaska wanilii1/2 szklanki
likieru morelowegoKonfitura morelowa z
wanilią - sposób przygotowania:
Morele sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować. Zasypać
cukrem żelującym w proporcji 1:1 (1 kg wypestkowanych
owoców : 1 kg
cukru żelującego), dodać przekrojoną wzdłuż i pociętą na małe kawałki
laskę wanilii, dolać pół szklanki
wody (żeby nie były za gęste). Jak
morele puszczą sok - chwilę je pogotować, dolać pół szklanki
likieru morelowego, rozlać do wyparzonych słoików, postawić na głowie do wystygnięcia.Śliwkowa
konfitura z
czekoladą i
kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu