ßßß Cookit - przepis na Konfitura morelowa z wanilią

Konfitura morelowa z wanilią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 kg moreli
1 kg cukru żelującego 1:1
sok z cytryny
laska wanilii
1/2 szklanki likieru morelowego
Konfitura morelowa z wanilią - sposób przygotowania: Morele sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować. Zasypać cukrem żelującym w proporcji 1:1 (1 kg wypestkowanych owoców : 1 kg cukru żelującego), dodać przekrojoną wzdłuż i pociętą na małe kawałki laskę wanilii, dolać pół szklanki wody (żeby nie były za gęste). Jak morele puszczą sok - chwilę je pogotować, dolać pół szklanki likieru morelowego, rozlać do wyparzonych słoików, postawić na głowie do wystygnięcia.
Śliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19280464/konfitura morelowa z wanilia/p