Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)1
cytryna1
pomarańcza1 duży
melon (ok. 1 kg) lub 2 małe typu Galia1 łyżeczka startego świeżego
imbiru50 dag
cukruKonfitura z
melona i
cytrusów - sposób przygotowania:
Pomarańczę i
cytrynę dokładnie umyj, cieniutko obierz ze skórki. Skórki zalej
wodą, gotuj przez 4 minuty, odcedź i pokrój na cienkie paseczki. Z
owoców wyciśnij sok. Miąższ
melona po usunięciu skóry i pestek pokrój w kostkę i przełóż do miski. Wlej dok z
cytrusów, dodaj starty
imbir,
cukier i pokrojone skórki. Przykryj papierem i pozostaw w zimnym miejscu przez 12 godzin. Następnie przełóż do garnka, i gotuj na mocnym ogniu ok. 6 minut, cały czas mieszając. Wlej
konfiturę do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Wstaw do spiżarniŚliwkowa
konfitura z
czekoladą i
kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu