ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)1 cytryna1 pomarańcza1 duży melon (ok. 1 kg) lub 2 małe typu Galia1 łyżeczka startego świeżego imbiru50 dag cukruKonfitura z melona i cytrusów - sposób przygotowania: Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyj, cieniutko obierz ze skórki. Skórki zalej wodą, gotuj przez 4 minuty, odcedź i pokrój na cienkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok. Miąższ melona po usunięciu skóry i pestek pokrój w kostkę i przełóż do miski. Wlej dok z cytrusów, dodaj starty imbir, cukier i pokrojone skórki. Przykryj papierem i pozostaw w zimnym miejscu przez 12 godzin. Następnie przełóż do garnka, i gotuj na mocnym ogniu ok. 6 minut, cały czas mieszając. Wlej konfiturę do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Wstaw do spiżarniŚliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu