Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Próchniewicz
Fot. Agata Jakubowska / AGPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 szklanka przebranych różanych
płatków1 szklanka
cukru1 szklanka
wody100 dag
białej czekolady30 dag
pistacji1 łyżeczka mielonego
kardamonu1 łyżeczka
soku z cytrynykilka łyżek
kaszy mannyPraliny z
białej czekolady z różą - sposób przygotowania:
Płatki róż zalewamy gorącą
wodą i natychmiast odsączamy i osuszamy. Z
cukru i szklanki
wody gotujemy
syrop. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy
czekoladę,
pistacje,
kardamon,
płatki różane i gotujemy dalej, na małym ogniu, aż utworzy się gęsta, elastyczna masa. Na koniec dodajemy
sok z cytryny, dokładnie mieszamy i wykładamy masę na stolnicę posypaną
kaszą. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej roladę. Szczelnie zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w plasterki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu