ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Składniki dla 4 osób:tempeh naturalny - świeży lub mrożony 500gsezam ziarna 100gimbir świeży 3cmczosnek 1 ząbekbulion warzywny 2/3 szklankisos sojowy 6 łyżekolej 4 łyżkikolendra 1 pęczekcytrynaryż pełnoziarnisty 250gtempeh tahini z imbirem - sposób przygotowania: Tempeh:(jeśli mrożony rozmrażamy na parze) kroimy w kostkę 1cm, marynujemy 15 minut w sosie sojowym (5 łyżek sosu na 1 szklankę wody) i smażymy na brązowy kolor na mocno rozgrzanym olejuTahini z imbirem - sos:sezam miksujemy w malakserze z 1 łyżką oleju na pastę, wykładamy na małą patelnię i smażymy delikatnie przez chwilę, ciągle mieszając, dodajemy bulion warzywny i stary imbir, trochę cytryny i łyżkę sosu sojowego, zdejmujemy z ognia wciskamy czosnek, jeszcze raz mieszamy serwowanie.Smażony tempeh układamy obok ryżu, polewamy sosem tahini i posypujemy siekaną kolendrą, można podać z ćwiartkami cytryny i słodko pikantnym dodatkiem typu chutneyPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu