ßßß Cookit - przepis na tempeh tahini z imbirem

tempeh tahini z imbirem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor tempeh-service
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Składniki dla 4 osób:
tempeh naturalny - świeży lub mrożony 500g
sezam ziarna 100g
imbir świeży 3cm
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 2/3 szklanki
sos sojowy 6 łyżek
olej 4 łyżki
kolendra 1 pęczek
cytryna
ryż pełnoziarnisty 250g
tempeh tahini z imbirem - sposób przygotowania: Tempeh:
(jeśli mrożony rozmrażamy na parze) kroimy w kostkę 1cm, marynujemy 15 minut w sosie sojowym (5 łyżek sosu na 1 szklankę wody) i smażymy na brązowy kolor na mocno rozgrzanym oleju
Tahini z imbirem - sos:
sezam miksujemy w malakserze z 1 łyżką oleju na pastę, wykładamy na małą patelnię i smażymy delikatnie przez chwilę, ciągle mieszając, dodajemy bulion warzywny i stary imbir, trochę cytryny i łyżkę sosu sojowego, zdejmujemy z ognia wciskamy czosnek, jeszcze raz mieszamy serwowanie.
Smażony tempeh układamy obok ryżu, polewamy sosem tahini i posypujemy siekaną kolendrą, można podać z ćwiartkami cytryny i słodko pikantnym dodatkiem typu chutney
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18804499/tempeh tahini z imbirem/p