Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor tempeh-service
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Składniki dla 4 osób:tempeh naturalny - świeży lub mrożony 500g
sezam ziarna 100g
imbir świeży 3cm
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 2/3 szklanki
sos sojowy 6 łyżek
olej 4 łyżki
kolendra 1 pęczek
cytrynaryż pełnoziarnisty 250gtempeh tahini z
imbirem - sposób przygotowania: Tempeh:(jeśli mrożony rozmrażamy na parze) kroimy w kostkę 1cm, marynujemy 15 minut w
sosie sojowym (5 łyżek sosu na 1 szklankę
wody) i smażymy na brązowy kolor na mocno rozgrzanym
olejuTahini z
imbirem - sos:
sezam miksujemy w malakserze z 1 łyżką
oleju na pastę, wykładamy na małą patelnię i smażymy delikatnie przez chwilę, ciągle mieszając, dodajemy
bulion warzywny i stary
imbir, trochę
cytryny i łyżkę
sosu sojowego, zdejmujemy z ognia wciskamy
czosnek, jeszcze raz mieszamy serwowanie.Smażony tempeh układamy obok
ryżu, polewamy sosem tahini i posypujemy siekaną
kolendrą, można podać z ćwiartkami
cytryny i słodko pikantnym dodatkiem typu chutneyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu