Wykonanie
28 lutego 2014
Pasta na bazie nasion
sezamu używana do przygotowywania hummusu,
sosów,
ciastek, deserów.PASTA TAHINISkładniki:2 szklanki
sezamu1 łyżka
oleju sezamowego/arachidowego
Sezam prażymy na suchej, czystej patelni. Kontrolujemy go cały czas (musi stać się lśniący, leciutko złoty). Pilnujemy, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki i niesmaczny. Ostudzone ziarna mielimy za pomocą blendera. Robimy to stopniowo, aby urządzenie się nie przegrzało (miksujemy 30 sekund i robimy 30 sekund przerwy). W razie potrzeby można dodać łyżkę
oleju o neutralnym smaku i zapachu. Najpierw uzyskamy miałki proszek, który będzie się zbijać i przechodzić w gęstą masę. Gdy ta zacznie robić się płynna miksujemy całość ciągiem. Cały proces trwa kilka minut.Gotową pastę przekładamy do wyparzonego słoiczka i zakręcamy ją szczelnie. Tak może być przechowywana w lodówce przez kilka miesięcy (troszkę zgęstnieje).
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.