Wykonanie
Rolada serowa - składniki:0.5 kg
sera żółtego bez dziur1
czerwona paprykapół pęczka świeżego
szczypiorku100g
topionego serka20 dag
pieczarek1 średnia
cebulasólpieprz do smakuRolada serowa - sposób przygotowania:
Ser żółty owijamy folią aluminiową. W sporym garnku gotujemy
wodę. Gdy wrze, wyłączamy gaz i wkładamy do
wody ser w folii. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na godzinę do roztopienia.W międzyczasie drobno kroimy
pieczarki,
cebulę i
paprykę. Wszystko smażymy razem do miękkości. Solimy,
pieprzymy do smaku. Dodajemy
serek topiony i wtapiamy w masę. Roztopiony
ser żółty wyjmujemy z
wody. Odwijamy folię.
Ser będzie plastyczny i nie będzie się kleił. Przekładamy go na folię spożywczą i wałkujemy na cienki placek.
Ser posypujemy umytym i drobno pokrojonym
szczypiorkiem i smarujemy masą
grzybowo -
paprykową. Całość zwijamy w roladę. Szczelnie owijamy z każdej strony folią spożywczą, wkładamy do lodówki i pozostawiamy do stężenia. Rolada będzie gotowa po kilku godzinach. Podajemy na zimno jako przekąskę, albo dodatek do
pieczywa. SMACZNEGO.