Wykonanie
Świetna przekąska. Na początku wymaga trochę więcej pracy ale efekt to wynagradza. Jeśli chodzi o nadzienie, każdy może wykorzystać to co ma w lodówce. Oczywiście w granicach rozsądku. Choć jeśli znajdziecie wyjątkowo oryginalny przepis to podzielcie się. Ja w każdym razie nie polecam robienia słodkiego nadzienia ale nigdy nie mów nigdy...Stawiam w tym przypadku na pikantny smak.
Składniki:500 g
sera żółtego w kostce2
serki topione (u mnie Hochlanda masdamer i ementaler)1
czerwona papryka10
pieczarek1
cebulaszczypioreksólpieprzchili w płatkach
Pieczarki obieram i kroję w kosteczkę. To samo robię z
cebulą i razem podsmażam na patelni.
Paprykę i
szczypiorek też kroję drobno. Po wystygnięciu
pieczarek, całość mieszam z
przyprawami i
serkami topionymi. W garnku gotuję
wodę. Gdy zacznie wrzeć wyłączam ogień i do
wody wkładam kostkę
sera żółtego. Można
ser włożyć wcześniej do woreczka ale nie jest to konieczne.
Ser we wrzątku powinien poleżeć minimum pół godziny. Po tym czasie
zrobi się miękki, coś na kształt plasteliny. Musimy go teraz szybko rozwałkować jak ciasto bo bardzo szybko twardnieje. Na rozwałkowany
ser wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Zawijamy jak roladę. Pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 4 godziny. Jeszcze lepiej jak poleży całą noc.Można jeść z
chlebem albo
solo. Smacznego!