ßßß Cookit - przepis na rolada serowa

rolada serowa

nazwa

Wykonanie

Świetna przekąska. Na początku wymaga trochę więcej pracy ale efekt to wynagradza. Jeśli chodzi o nadzienie, każdy może wykorzystać to co ma w lodówce. Oczywiście w granicach rozsądku. Choć jeśli znajdziecie wyjątkowo oryginalny przepis to podzielcie się. Ja w każdym razie nie polecam robienia słodkiego nadzienia ale nigdy nie mów nigdy...
Stawiam w tym przypadku na pikantny smak.
Składniki:
500 g sera żółtego w kostce
2 serki topione (u mnie Hochlanda masdamer i ementaler)
1 czerwona papryka
10 pieczarek
1 cebula
szczypiorek
sól
pieprz
chili w płatkach
Pieczarki obieram i kroję w kosteczkę. To samo robię z cebulą i razem podsmażam na patelni. Paprykę i szczypiorek też kroję drobno. Po wystygnięciu pieczarek, całość mieszam z przyprawami i serkami topionymi. W garnku gotuję wodę. Gdy zacznie wrzeć wyłączam ogień i do wody wkładam kostkę sera żółtego. Można ser włożyć wcześniej do woreczka ale nie jest to konieczne. Ser we wrzątku powinien poleżeć minimum pół godziny. Po tym czasie zrobi się miękki, coś na kształt plasteliny. Musimy go teraz szybko rozwałkować jak ciasto bo bardzo szybko twardnieje. Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Zawijamy jak roladę. Pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 4 godziny. Jeszcze lepiej jak poleży całą noc.
Można jeść z chlebem albo solo. Smacznego!
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/04/rolada-serowa.html