Wykonanie
Do Wrocławia w końcu zawitała zima. Nie wiem czy rozgości się na dobre, ale miasto wygląda o wiele przytulnie przyprószone warstwą białego puchu. Jak dla mnie mogłoby tak pozostać do wiosny:)Przy takie pogodzie lubię przyrządzać dania z piekarnika, ponieważ przy okazji można się solidnie rozgrzać:)Dzisiaj podzielę się jednym z takich przepisów, świetnie sprawdzających się zimową
porą, ale nie tylko.Będzie to " zapiekanka po góralsku". Wiążą się z nią bardzo miłe wspomnienia z pobytów w
Krakowie, bo to właśnie stamtąd przywiozłam przepis, a raczej, smak który spróbowałam odtworzyć w domu:) Kto choć raz był na Krakowskim Kazimierzu to pewnie próbował słynnych zapiekanek z okrąglaka, góralska to moja ulubiona wersja. Ehhh na samą myśl ślinka mi cieknie;P
Dla 2 osób do syta:)Składniki:2 długie
pszenne bułkipieczarki, obrane ze skórek i pokrojone w małe plasterki ok. 20 dagśrednia
cebula pokrojona w kosteczkę2-3 łyżki oliwy/oleju
ser żółty w plastrach lub starty na grubych oczkach - dużo
oscypek pokrojony w plastry, najlepiej prosto od bacy, ale nawet z supersamu
daje radę:) ok 20 dagaromatyczna
wędzona szynka w plastrach ok. 20 dag
sos czosnkowy (ma ł y
jogurt naturalny, 2 cz u bate łyżki majo nez u, ok. 3 ząbki
czosnku, dużo
ziół prowansalskich, kilka kropel
soku z cytryny)duża ilość drobno posiekanego
szczypiorkusól i
pieprz do smakuWykonanie:
Bułki kroimy wzdłuż na połówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy przez chwilę
cebulkę, następnie dodajemy pokrojone
pieczarki i dusimy aż
woda wyparuje. Doprawiamy niewielką ilością
soli i
pieprzu. Na
bułki układamy kolejno:
ser żółty,
pieczarki z
cebulką,
ser żółty,
szynkę,
oscypek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 - 15 minut, do czasu aż
oscypek nabierze złotego koloru, a
bułka będzie chrupiąca z zewnątrz. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki
sosu czosnkowego.Gotowe zapiekanki polewamy sosem i posypujemy
szczypiorkiem. Zajadamy aż nam się uszy trzęsą :PUwaga: zapiekanki są bardzo gorące, łatwo można się poparzyć!