ßßß
Dla 2 osób do syta:)Składniki:2 długie pszenne bułkipieczarki, obrane ze skórek i pokrojone w małe plasterki ok. 20 dagśrednia cebula pokrojona w kosteczkę2-3 łyżki oliwy/olejuser żółty w plastrach lub starty na grubych oczkach - dużooscypek pokrojony w plastry, najlepiej prosto od bacy, ale nawet z supersamu daje radę:) ok 20 dagaromatyczna wędzona szynka w plastrach ok. 20 dagsos czosnkowy (ma ł y jogurt naturalny, 2 cz u bate łyżki majo nez u, ok. 3 ząbki czosnku, dużo ziół prowansalskich, kilka kropel soku z cytryny)duża ilość drobno posiekanego szczypiorkusól i pieprz do smakuWykonanie:Bułki kroimy wzdłuż na połówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy przez chwilę cebulkę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż woda wyparuje. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Na bułki układamy kolejno: ser żółty, pieczarki z cebulką, ser żółty, szynkę, oscypek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 - 15 minut, do czasu aż oscypek nabierze złotego koloru, a bułka będzie chrupiąca z zewnątrz. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu czosnkowego.Gotowe zapiekanki polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Zajadamy aż nam się uszy trzęsą :PUwaga: zapiekanki są bardzo gorące, łatwo można się poparzyć!