Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor krokodyll8
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuska,kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)
Sałatka nicejska - składniki:4
jajka od
kurek zielononóżek100 g
fasolki szparagowejsłoik
suszonych pomidorów (+
oliwa ze słoika)100 g zielonych
oliwekpuszka dobrej jakości
tuńczyka w sosie własnymmała główka
sałaty lodowej2 łyżki
oliwy z oliweksok z 1
cytryny1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukrumałe grzanki15 filecików
anchoisspora garść świeżych listków
bazyliiSałatka nicejska - sposób przygotowania:
Jajka gotuję na twardo. W lekko osolonej wodzie gotuję
fasolkę.
Pomidory i
oliwki kroję na drobniejsze kawałki i umieszczam je w miseczce, zalewam
oliwą od
pomidorów.
Sałatę myję, suszę, drę na kawałki i układam w pudełku. Na niej układam
pomidory i
oliwki wyjęte z
oliwy.Odsączam
tuńczyka i układam na wierzchu, a następnie rozsypuję
fasolkę.Do
oliwy od
pomidorów dodaję
oliwę z oliwek,
sól,
cukier,
sok z cytryny. Mieszam i polewam sosem
sałatkę.Obrane
jajka kroję w ósemki i układam na
sałatce. Dodaję
anchois, grzanki i liście
bazylii.
Sałatka Nicejska szefa kuchni hotelu Sofitel (restauracji Le Victoria Brasserie Moderne w Warszawie) - Macieja Majewskiego
Przepis na to lekkie danie przywędrował do nas z francuskiej Nicei.
Sałatka mimo swej formy jest niezwykle sycąca, a to za sprawą składników takich jak:
tuńczyk,
avocado,
jajka czy
bób. Szef kuchni Maciej Majewski podzielił się z nami sekretem, jak skomponować i przygotować idealną
sałatkę nicejskąJeśli chcesz zjeść niewielki obiad, taka
sałatka może wystarczyć - jest bardzo sycąca. Możesz do niej dodać także
fasolkę szparagową.
Sałatka nicejska (Francja) 5 dużych
ziemniaków 5
jajek na twardo 2
cebule 5
pomidorów 10 dag czarnych
oliwek 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym kilka liścilub nie posiadasz, spokojnie możesz pominąć ich dodatek.
Sałatka nicejska 1 główka
sałaty lodowej 1
ogórek 2
pomidory 1
papryka 1 mała
cebula garść czarnych
oliwek bez pestek 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym 4-5 filetów
anchois 2
jaja na twardo
Sos winegret: 4-6 łyżek
oliwy z oliwek 1
Anchoisprzysklepowe pracownie. Jak przed wiekami zgarbione przy stołach kobiety zręcznymi dłońmi czyszczą góry małych rybek i finezyjnie układają je w słojach. Na pytanie, czy cała produkcja się tak odbywa, dostałam odpowiedź, że zmechanizowana fabryka działa pod miastem. Bez
anchois nie ma sałatki nicejskiej iSałatki z
tuńczykiem - 8 pomysłów
pomidora, ćwiartki
awokado i kawałki
tuńczyka. Posyp posiekaną
natką, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i
skrop olejem. Podawaj od razu. Autor: Zuzanna Wiciejowska
Sałatka nicejska to klasyka kuchni południowej Francji. Nie obawiaj się - choć jest
sałatką, jest również bardzo sycąca. W sam raz na letni obiadRatatouille - codzienne danie z Niceipół okrągła
bułka polana
oliwą, wypełniona składnikami sałatki nicejskiej (warzywa,
tuńczyk,
anchois,
jajo na twardo). Wypełniona ratatouille również nabierze miękkości i smaku. Warzywny "gulasz" może być też sosem do
makaronu lub dodatkiem do
ryżu. Proporcje nie muszą być restrykcyjne. Tyle
Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie!
Dobry pomysł na lekki, letni obiad, gdy nie jesteśmy bardzo głodni.
Sałatka nicejska
sałata rzymska 2 garście
zielonej fasolki szparagowej 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym 2 duże
malinowe pomidory 1 mała
cebula 4
jajka ugotowane na twardo 2 garście czarnych
oliwek 2 łyżki
kaparów 2 łyżki soku zSposób na
ziemniaki - inspiracje ze świata
masła startego na wiórki. Piecz 20-30 minut w temp. 225°C. Posyp posiekaną
natką i od razu podawaj. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Oto jedna z wariacji na temat sałatki nicejskiej . Naprawdę wybierz
ziemniaki sałatkowe - inne mogą się nieapetycznie rozpadać. 1 kg
ziemniaków sałatkowych po 15 dag