Czasem brakuje mi pomysłów na lunch do pracy. Tym razem jednak z pomocą przyszedł sam David Gaboriaud i na ostatnich warsztatach zainspirował mnie przepisem na sałatkę nicejską z makaronem penne. Jej przygotowanie trwa ledwie tyle ile ugotowanie makaronu (około 12 minut). Jest pożywna i dobrze zblilansowana. Smaczna. Samo dobre!Składniki:250g makaronu penne1 puszka tuńczyka w sosie własnym16 pomidorków koktajlowych4 jajka4 łyżki zielonych oliwek1 pęczek bazyliipół pęczka natki pietruszkisok z 1 cytryny10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasól i pieprz czarny do smakuMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cedzimy i płuczemy pod zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z zalewy.Sok z cytryny, oliwę oraz posiekane zioła łączymy w miseczce. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy.Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, pokrojone oliwki oraz rozdrobnionego tuńczyka. Dodajemy dressing przygotowany wcześniej. Mieszamy. Na wierzch układamy obrane i pokrojone na ćwiartki jajka. Pomidory podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Układamy na sałatce. Dekorujemy bazylią.