ßßß Cookit - przepis na Linguine z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Linguine z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Tym razem coś włoskiego :)
Składniki (dla 2 osób):
3-4 gniazda makaronu linguine,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
75 g zielonych oliwek,
1 puszka pomidorów pelati,
kulka mozzarelli,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
1 szalotka,
oliwa,
1 łyżka masła,
1/2 ostrej papryczki,
1 łyżeczka cukru,
skórka otarta z 1 cytryny,
sól,
świeżo mielony czarny pieprz Kamis.
Wykonanie:
Czosnek bardzo drobno siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patenię wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz i pokrojone pomidory pelati. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy szczyptę cukru i otartą skórkę z cytryny.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka. Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki.
Makaron gotujemy al dente.
Mozzarelle rwiemy palcami na duże kawałki.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i natką pietruszki. Od razu podajemy.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/01/linguine-z-tunczykiem-oliwkami-i.html