Wykonanie
Tym razem coś włoskiego :)
Składniki (dla 2 osób):3-4 gniazda
makaronu linguine,1 puszka
tuńczyka w sosie własnym,75 g zielonych
oliwek,1 puszka
pomidorów pelati,kulka
mozzarelli,1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,2 ząbki
czosnku,1
szalotka,
oliwa,1 łyżka
masła,1/2
ostrej papryczki,1 łyżeczka
cukru,skórka otarta z 1
cytryny,
sól,świeżo mielony
czarny pieprz Kamis.Wykonanie:
Czosnek bardzo drobno siekamy,
szalotkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patenię wlewamy
oliwę z oliwek, smażymy
cebulę i
czosnek do zeszklenia. Dodajemy
pieprz i pokrojone
pomidory pelati. Następnie dodajemy niewielką ilość
wody. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy szczyptę
cukru i otartą
skórkę z cytryny.Do sosu dodajemy
ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki
tuńczyka.
Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy
oliwki.
Makaron gotujemy al dente.
Mozzarelle rwiemy palcami na duże kawałki.Ugotowany
makaron mieszamy z sosem, posypujemy
serem i
natką pietruszki. Od razu podajemy.Smacznego!