Wykonanie
Po wyczerpujących zabawach sylwestrowych trzeba zregenerować siły. Najlepsze i najbardziej syte dania to zapiekanki. W tym tygodniu daleko szukać nie trzeba. Kuchnia Lidla i dwóch kucharzy zadbali o to aby nie zabrakło nam pomysłu.Dzisiaj jedna zapiekanka a za kilka dni druga – od drugiego szefa.
Składniki:
makaron penne: 300 g
tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
oliwki zielone: 70 g
czosnek: 3 ząbki
cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
masło: 70 g
pomidorki koktajlowe: 150 g
pomidory pelati: 1 puszka
oliwa z oliwek: 80 ml
mozzarella: 1 szt.
miód: 1 łyżeczka
cukier: 5 g
natka pietruszki: 1 pęczekpapryczki, ostre: 1 szt.
cytryna: 1 szt.
sól: do smaku
pieprz biały mielony: do smakuSos:2 ząbki
czosnku bardzo drobno siekamy,
cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy
oliwę z oliwek, smażymy
cebulę i
czosnek do zeszklenia, dodajemy
pieprz, wlewamy
pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.Następnie dodajemy niewielką ilość
wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę
cukru. Ścieramy skórkę z 1/3
cytryny i dodajemy
masło do sosu. Gdy
masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość
soli i
pieprzu oraz odrobinę
skórki z cytryny.Do sosu dodajemy
ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki
tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji).
Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy
oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).Do garnka z
wodą dodajemy troszeczkę
soli i gotujemy w nim
makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy
makaron, powinien być ugotowany al dente.
Makaron przelewamy niewielką ilością
oliwy z oliwek.Małe
pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę
miodu,
pieprz, odrobinę
oliwy i 1 ząbek
czosnku pokrojony w plasterki. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 185-190°C (termoobieg),
pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.Część
mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością
oliwy z oliwek i dodajemy odrobinę posiekanej
natki pietruszki.Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków
natki pietruszki.Do sosu na patelni dodajemy porcję
makaronu i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami
tuńczyka,
oliwkami, upieczonymi
pomidorami koktajlowymi i
mozzarellą oraz
natką pietruszki.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl