ßßß Cookit - przepis na Danie dekorujemy oliwą z oliwek.

Danie dekorujemy oliwą z oliwek.

nazwa

Wykonanie

Po wyczerpujących zabawach sylwestrowych trzeba zregenerować siły. Najlepsze i najbardziej syte dania to zapiekanki. W tym tygodniu daleko szukać nie trzeba. Kuchnia Lidla i dwóch kucharzy zadbali o to aby nie zabrakło nam pomysłu.
Dzisiaj jedna zapiekanka a za kilka dni druga – od drugiego szefa.
Składniki:
makaron penne: 300 g
tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
oliwki zielone: 70 g
czosnek: 3 ząbki
cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
masło: 70 g
pomidorki koktajlowe: 150 g
pomidory pelati: 1 puszka
oliwa z oliwek: 80 ml
mozzarella: 1 szt.
miód: 1 łyżeczka
cukier: 5 g
natka pietruszki: 1 pęczek
papryczki, ostre: 1 szt.
cytryna: 1 szt.
sól: do smaku
pieprz biały mielony: do smaku
Sos:
2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.
Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 185-190°C (termoobieg), pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek i dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.
Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/penne-z-tunczykiem-oliwkami-i-mozzarella