Wykonanie
Ma głęboki smak pieczonych
pomidorów i
czosnku. Lekko słodkawa z posmakiem świeżych gałązek pieczonego
tymianku. Najlepsza jest we wrześniu z mocno dojrzałych polnych
pomidorów.
Pomidory z innych pór roku nie nadają się. Ja użyłam czerwonych i kilku żółtych. Zupa jest prze smaczna, a przygotowanie jej bardzo proste.
Składniki:1,5 kg polnych
pomidorów, dobrze dojrzałychpęczek
natki pietruszki4 duże ząbki polskiego
czosnkukilka gałązek świeżego
tymiankusólpieprz z moździerzałyżka płynnego
miodu wielokwiatowego
olej z rzepaku , ja użyłam takiego, który kupuję od gospodyni, która sama "wyciska" z rzepaku,
ale może być też
oliwa z oliwek1/2 średniej
cebulidomowy
bulion drobiowy przygotowany wcześniej ( u mnie przygotowany z 1/2 mniejszego
kurczaka z wolnego wybiegu i warzyw:
pietruszki,
marchewki,
cebuli,
selera )Przygotowanie:Piekarnik ustawiamy na temp. 180 stopni.
Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół (większe na ćwiartki), układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy obrany
czosnek, pokrojoną w piórka
cebulę, na wierzchu układamy gałązki świeżego
tymianku oraz gałązki
natki pietruszki. Całość oprószamy
solą i
pieprzem, polewamy
miodem i skrapiamy
oliwą. Pieczemy w piekarniku 30 min, aż
pomidory puszczą sok.Upieczone
pomidory razem z sosem który się wytworzył przy pieczeniu przekładamy do naczynia, studzimy, a następnie blendujemy. Ja lubię kiedy zupa jest gładka i nie ma grudek, więc dodatkowo zblendowane
pomidory przecieram przez sitko.Przetarte do rondla
pomidory zalewamy
bulionem drobiowym pilnując, aby zupa miała właściwą konsystencję, nie była za gęsta ale też niezbyt rzadka , u mnie ok. 1 szklanki. Chwilkę podgrzewamy zupę na małym ogniu, dodatkowo doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku jeśli jest taka potrzeba. Podajemy posypaną świeżą, drobniutko posiekaną
natką pietruszki oraz ze świeżą ciabattą.Smacznego.