ßßß Cookit - przepis na UWAGA PRZEPIS: Spaghetti al tonno

UWAGA PRZEPIS: Spaghetti al tonno

nazwa

Wykonanie

Kto powiedział, że dieta musi się wiązać z rezygnacją z dobrodziejstw kuchni włoskiej? Zapewniam Was, że na diecie można jeść nawet spaghetti. Trzeba jedynie odpowiednio dostosować proporcje poszczególnych składników (tzn. zmniejszyć do minimum ilość makaronu a zwiększyć maksymalni ilość sosu) oraz w przygotować danie w dietetyczny sposób. Dziś polecam spaghetti al tonno - z tuńczykiem rzecz jasna :)
Składniki:
120 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
33 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
400 g pomidorów krojonych w puszce
50 g cebuli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
tymianek
czosnek
pieprz
natka pietruszki
sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę podsmażamy na patelni teflonowej na 1 łyżeczce oliwy. Dodajemy tuńczyka, następnie pomidory z puszki. Utrzymujemy całość na ogniu przez ok 15 min w celu zredukowania sosu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Sos podajemy razem z makaronem. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://pachnacydomem.blogspot.com/2012/12/spaghetti-al-tonno.html