Wykonanie
Z podanych składników wychodzi 8 sporych kotletów. Placki są przepyszne i dość sycące, podałam więc je z
sosem pomidorowym i surówkami.Tym przepisem żegnam się również na jakieś dwa tygodnie, bo udaję się na zasłużony urlop.Lista zakupów na 8 kotletów:4
ziemniaki (ok.430 g)2 puszki
tuńczyka w sosie własnym - 100 g1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masłałyżeczka płaska suszonego
tymiankuskórka otarta z 1/2
cytryny2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
mąki1
jajkosól,
pieprzbułka tartaoliwa do smażeniasos:1 puszka
pomidorów w kawałkach1 ząbek
czosnkułyżeczka suszonej
bazyliiłyżeczka
cukrusól,
pieprzZiemniaki obrać i ugotować. Odcedzić i wystudzić.Przygotować w tym czasie sos. Do małego rondelka wrzucić puszkę
pomidorów, dodać wyciśnięty
czosnek,
cukier,
bazylię. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Zmiksować blenderem i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Kotlety: na małej patelni rozpuścić łyżkę
masła. Wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek. Zeszklić. Wystudzić.Do salaterki wrzucić odsączonego
tuńczyka. Rozdrobnić widelcem. Dodać
jajko całe,
mąkę, posiekaną nać
pietruszki,
tymianek,
skórkę z cytryny,
ziemniaki i
cebulę z
czosnkiem. Masę wyrobić dokładnie ręką. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Gdyby była mało zwarta dodać jeszcze
mąki. Uformować kotlety (podobne do mielonych) i każdy obtoczyć w
bułce tartej.Na patelni rozgrzać
oliwę i usmażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Smacznego życzy
oliwek :)