ßßß Cookit - przepis na Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Z podanych składników wychodzi 8 sporych kotletów. Placki są przepyszne i dość sycące, podałam więc je z sosem pomidorowym i surówkami.
Tym przepisem żegnam się również na jakieś dwa tygodnie, bo udaję się na zasłużony urlop.
Lista zakupów na 8 kotletów:
4 ziemniaki (ok.430 g)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym - 100 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
łyżeczka płaska suszonego tymianku
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
oliwa do smażenia
sos:
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 ząbek czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić i wystudzić.
Przygotować w tym czasie sos. Do małego rondelka wrzucić puszkę pomidorów, dodać wyciśnięty czosnek, cukier, bazylię. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklić. Wystudzić.
Do salaterki wrzucić odsączonego tuńczyka. Rozdrobnić widelcem. Dodać jajko całe, mąkę, posiekaną nać pietruszki, tymianek, skórkę z cytryny, ziemniaki i cebulę z czosnkiem. Masę wyrobić dokładnie ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby była mało zwarta dodać jeszcze mąki. Uformować kotlety (podobne do mielonych) i każdy obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/09/Kotlety-ziemniaczane-z-tunczykiem-i-sosem.html