Wykonanie
Trochę strach publikować przepis na
sałatkę nicejską, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że inaczej się ją robi, co innego powinno się znaleźć, że jakie grzanki, kobieto! I to grzanki z
chleba na zakwasie! I
sałata lodowa?! Rzymska, tylko rzymska, a najlepiej same serduszka! Przyjmę to jednak na klatę.Widziałam przepisy na legendarną
sałatkę z Nicei, w których zamiast
sałaty był
szpinak, a jako dodatek
ziemniaki albo
makaron. Moim zdaniem w tej
sałatce chodzi o to, żeby była zielona
fasolka,
oliwki,
pomidor,
jajko i
tuńczyk. No i
sałata, oczywiście. Ewentualnie pokrojona w piórka
czerwona cebula i fileciki
anchois.
Tuńczyk natomiast może być z puszki, w sosie własnym albo w formie grillowanego fileta.Ten dodatek
ryby sprawia, że ta
sałatka jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, który spokojnie może zastąpić obiad. Nawet mój
Małż w upalne dni nie marudzi, że dostaje
sałatkę zamiast zupy i drugiego dania z surówką, kompotem i deserem. Pod warunkiem, że jest jakiś deser. Ale on ma specjalny deserowy żołądek, który zawsze domaga się wypełnienia i w magiczny sposób „znika kalorie”, bo nic a nic ten mój Połówek nie tyje…
Składniki (2 konkretne porcje):2 garści
zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g, może być mrożona)niewielka główka
sałaty lodowej lub rzymskiej1
pomidor malinowy4 połówki
suszonych pomidorów w
oliwie4 łyżki czarnych
oliwek bez pestek4 gałązki
bazyliiok. 200 g
tuńczyka w sosie własnym (z puszki)2 garści grzanek (przygotowałam je z 2 kromek domowego
chleba na zakwasie)2
jajka ugotowane na twardo
winegret:3 łyżki
oliwy z oliwek (albo ze słoika z
suszonymi pomidorami)sok z ½
cytrynyprzyprawy:
sól morska,
cukierZ
fasolki szparagowej odetnij końcówki i, jeśli jest taka potrzeba, pozbaw łyka. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinna być al dente), dokładnie odcedź, przestudź i pokrój na ok. 5 cm kawałki.Przygotuj
winegret: do słoiczka wlej
oliwę (użyłam aromatycznej
oliwy, w której były zanurzone
suszone pomidory), sok wyciśnięty z połowy
cytryny i dopraw do do smaku
solą i
cukrem (po około pół łyżeczki). Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj przez chwilę. Odstaw i zabierz się za
sałatkę.Na półmisku rozłóż porwaną na kawałki
sałatę, ułóż na niej pokrojonego na plasterki
pomidora i podzielone na mniejsze kawałki
suszone pomidory odsączone z zalewy. Na nich rozrzuć pokrojone na plasterki
czarne oliwki i listki oberwane z czterech gałązek
bazylii.
Tuńczyka odsącz z sosu i podziel na mniejsze kawałki. Rozłóż go równomiernie na półmisku i dodaj ostudzoną
fasolkę.Całość polej
winegretem i zwieńcz
jajkami na twardo pokrojonymi na ósemki oraz grzankami.Grzanki przygotowałam z domowego
razowego chleba (dwie spore kromki posmarowałam
oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, następnie pokroiłam je w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni).
Related PostsSpaghetti alla puttanesca
Sałatka makaronowa z
tuńczykiem i
miodowym winegretemTapenada z czarnych
oliwek z
czosnkiem niedźwiedzimZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiDomowe
suszone pomidory – wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytać