Wykonanie
Sałatka nicejska to klasyka z tym że przepisów na nią jest wiele każdy inny... ze
szpinakiem,
kaparami,
ziemniakami,
roszponką jak kto lubi.W przygotowaniu dzisiejszej inspirowałam się przepisem, który stworzyła Nigella Lawson - zmieniłam trochę proporcje.
Sałatka jest pyszna i bardzo syta - idealna na lunch do pracy :)Nicoise salad is a classic butis a lot recipes and every single one different... with spinach, capers, potatoes, corn salad what who like.
Today I inspired by the recipe which created Nigella Lawson - I changed some proportions.Salad is delicious and
very sated - ideal for lunch to work :)
Składniki :* 2
jajka,* 100 g mrożonej
zielonej fasolki szparagowej,* 150 g
suszonych pomidorów w
oliwie, pokrojone w paski,* 80 g czarnych
oliwek bez pestek, pokrojone na pół,* 200 g
tuńczyka z puszki,* 200 g
sałaty lodowej,* 4 filety anchovy,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,* szczypta
soli,* szczypta
pieprzu,* szczypta
cukru,* kilka liści
bazylii,Ingredients:* 2 eggs,* 100 g frozen green beans,* 150 g dried tomatoes in oil, cut into strips,* 80 g pitted black olives, cut in half,* 200 g canned
tuna,* 200 g iceberg lettuce,* 4 anchovy fillets,* 2 tbsp
olive oil,* pinch salt* pinch pepper,* pinch sugar* few leaves of basil,
Przygotowanie :Do garnka włóż dwa
jajka, zalej
wodą i postaw na ogień.Gdy
woda się zagotuje dodaj
mrożoną fasolkę szparagową i gotuj 7 minut, odcedź i ostudź.W
między czasie...Na dużym talerzu ułóż porwaną
sałatę lodową.W misce zmieszaj
suszone pomidory z
oliwkami ułóż na sałacie razem z ugotowaną
fasolką.
Tuńczyka odcedź i dodaj do
sałaty na wierzchu ułóż obrane, pokrojone
jajka i filety anchovy.W szklance zmieszaj dwie łyżki
oliwy z oliwek, z
oliwą z
pomidorów, szczyptą
soli,
pieprzu i
cukru, polej
sałatkę.Udekoruj
bazylią.Preparation:To the pot put two eggs,
pour water and place it on fire.When the water is boiling add frozen green beans and cook 7 minutes, drain and cool.In the meantime ...On a big
plate arrange torn iceberg lettuce.In a bowl mix dried tomatoes with olives, arrange on lettuce with cooked beans.Drain the
tuna and add to the lettuce on top place peeled and quartered eggs and anchovy fillets.In a cup mix two tablespoons of
olive oil with
olive oil from dried tomatoes, pinch of salt, pepper and sugar,
pour over the salad.Decorate with basil.