ßßß Cookit - przepis na Bułki w jajku na pikantnie

Bułki w jajku na pikantnie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor ggw1
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
5-6 bułek kajzerek (mogą być czerstawe) lub długa bagietka
3 jajka
kila łyżek mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła np. bazylia koperek czy pietruszka
czosnek (albo granulowany albo świeżo wyciśnięty)
oliwa do smażenia (lub masło)
Bułki w jajku na pikantnie - sposób przygotowania: Bułki lub bagietkę kroimy poprzecznie na mniejsze części. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mleko, sól, pieprz, zioła i czosnek. Wszystko ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej lub masło (masło szybko się przepala, trzeba uważać). Każdą część bułki lub bagietki maczamy w masie jajecznej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażamy dość szybko z obu stron. Podajemy na ciepło :) Wyśmienite jako dodatek do wszelkich sałat, ale jako samodzielne danie (np. na śniadanie) jest równie odpowiednie. Smacznego :)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18570119/bulki w jajku na pikantnie/p