Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ggw1Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)5-6
bułek kajzerek (mogą być czerstawe) lub długa
bagietka3
jajkakila łyżek
mlekasól do smaku
pieprz do smaku
zioła np.
bazylia koperek czy
pietruszkaczosnek (albo granulowany albo świeżo wyciśnięty)
oliwa do smażenia (lub
masło)
Bułki w
jajku na pikantnie - sposób przygotowania:
Bułki lub
bagietkę kroimy poprzecznie na mniejsze części. W miseczce rozbijamy
jajka, dodajemy
mleko,
sól,
pieprz,
zioła i
czosnek. Wszystko ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy
olej lub
masło (
masło szybko się przepala, trzeba uważać). Każdą część
bułki lub
bagietki maczamy w
masie jajecznej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażamy dość szybko z obu stron. Podajemy na ciepło :) Wyśmienite jako dodatek do wszelkich
sałat, ale jako samodzielne danie (np. na śniadanie) jest równie odpowiednie. Smacznego :)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu