Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Ugotuj.tofot. ShutterstockCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)250 g makaronu kolankakilka suszonych pomidorów (ilość według uznania)3 ząbki czosnku50 g suchego białego chleba35 g masła0.5-1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki1 kulka mozzarelli (ok. 120g)150 g kwaśnej śmietany1 jajkosól i pieprzdowolne zioła do smaku (np. bazylia lub oregano)masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoZapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami pod chlebową kruszonką - sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotować kruszonkę: chleb zetrzeć na tarce, dodać masło, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie). Pomidorki dobrze osączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Wymieszać z makaronem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podartą w drobniutkie kawałki mozzarellą. Śmietanę dobrze wymieszać z jajkiem i połączyć z masą makaronową. Doprawić ulubionymi ziołami oraz ewentualnie solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać kruszonką. Zapiekać w 190 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (uważać, aby kruszonka się nie przypaliła).Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu