Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor efi
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)600 g
mąki pszennej2 łyżeczki
soli1.5 łyżeczki
cukru30 g świeżych
drożdżyok. 325 ml ciepłej
wody1.5 łyżki
oliwy8 kawałków
białej kiełbasy o dł. ok. 6 cmewentualnie małe
białe kiełbaski wielkości
parówekmożna dodać łyżkę
suszonych pomidorów z
czosnkiemsos chrzanowyPecynki czyli
biale kielbaski zapiekane w
ciescie drozdzowym - sposób przygotowania: Z
drożdży,
cukru, łyżeczki
mąki i połowy
wody przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrośnie. Wymieszać
mąkę z
solą, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo
wodę i
oliwę. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i kroić na dowolnej wielkości prostokąty, o rozmiarach dostosowanych do długości i szerokości
kiełbasy lub kiełbasek. Można przeciąć
biała kiełbasę na pół. Delikatnie formować podłużne
bułki, zamykając we wnętrzu
kiełbaskę = najlepsza jest metoda zawijania kiełbasek jak krokietów. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Układać na przygotowanej blasze, posmarować lekko
mlekiem lub
wodą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C. Podawać koniecznie z
sosem chrzanowym.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu