Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag
mąki pszennej szymanowskiej1-2 łyżeczki
soli3 dag świeżych
drożdży1.5 szklanki
wody1 łyżeczka
cukru4 łyżki
oliwy10 dag czarnych
oliwek (bez pestek)3-4 gałązki
rozmarynu1-2 łyżeczki grubej
soli morskiejPłaski chlebek z
oliwkami - sposób przygotowania: Przesiewamy
mąkę i
sól.
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie i mieszamy z
cukrem. Wlewamy do
mąki razem z połową
oliwy, porządnie wyrabiamy ciasto - można mikserem. Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (na dno piekarnika warto wstawić żaroodporną miskę z gorącą
wodą). Siekamy
oliwki i igiełki oberwane z gałązek
rozmarynu, połowę dodajemy do ciasta, zagniatamy, aby składniki równo się rozłożyły. Spłaszczamy ciasto, formując owalny placek, układamy go na blasze wyściełanej pergaminem, na wierzchu robimy kilka ukośnych nacięć. Resztę posiekanych
oliwek i
rozmarynu mieszamy z
solą i posypujemy chlebek. Skrapiamy resztą
oliwy, pieczemy 25-30 minut (najlepiej na drugim poziomie od dołu, aby góra nie rumieniła się za szybko). Podajemy na ciepło, np. z
ziołowym albo
czosnkowym twarożkiem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu