ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rozmarynem i żurawinami

Muffiny z rozmarynem i żurawinami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Cranberry Marketing Committee
Fot. Cranberry Marketing Committee
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia amerykańska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Na 12 sztuk:
Ciasto:
1 gałązka rozmarynu + 1 gałązka do dekoracji
40 g orzechów włoskich
120 ml oliwy
1 ząbek czosnku
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
pieprz
100 g startego parmezanu
120 g suszonych żurawin
Muffiny z rozmarynem i żurawinami - sposób przygotowania: Siekamy rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy. Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan i żurawiny, mieszamy. W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 25-30 minut. Muffiny podajemy udekorowane porwanym na kawałki rozmarynem. Uwaga: zamiast papilotek możemy, tak jak na zdjęciu, wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Trzeba go pociąć na kwadraty o boku 12 cm i umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940583/muffiny z rozmarynem i zurawinami/p