ßßß Cookit - przepis na Makrela z porami w porto

Makrela z porami w porto

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
800 g świeżej makreli
1 marchewka
1 cebula
300 g porów
3 łyżki masła
bouquet garni (świeży tymianek ; lubczyk oraz skórka z cytryny)
150 ml porto
250 ml wody
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Makrela z porami w porto - sposób przygotowania: Makrele sprawiamy i zdejmujemy z nich skórę (nie wyrzucamy głów, płetw ani skóry). Oczyszczone makrele kroimy w dzwonka. Jarzyny obieramy i płuczemy. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pory w plasterki. Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę masła. Wkładamy głowy, płetwy i skórę z makreli i smażymy 5 min. Dodajemy marchewkę, cebulę i bouquet garni, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy porto i wodę. Gotujemy pod przykryciem 25 minut. Wywar odcedzamy (dobrze odciskamy głowy i jarzyny). Na 1 łyżce masła podsmażamy pory i razem z pokrojoną rybą wkładamy je do odcedzonego wywaru. Gotujemy na małym ogniu 10 min. Ryby i pory wyjmujemy łyżką cedzakową. Z pozostałego masła oraz łyżki mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem z ryby i gotujemy, mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem ryby i pory polewamy gorącym sosem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940277/makrela z porami w porto/p