Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Dorota BiałyFot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)800 g świeżej makreli1 marchewka1 cebula300 g porów3 łyżki masłabouquet garni (świeży tymianek ; lubczyk oraz skórka z cytryny)150 ml porto250 ml wody1 łyżka mąkisólpieprzMakrela z porami w porto - sposób przygotowania: Makrele sprawiamy i zdejmujemy z nich skórę (nie wyrzucamy głów, płetw ani skóry). Oczyszczone makrele kroimy w dzwonka. Jarzyny obieramy i płuczemy. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pory w plasterki. Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę masła. Wkładamy głowy, płetwy i skórę z makreli i smażymy 5 min. Dodajemy marchewkę, cebulę i bouquet garni, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy porto i wodę. Gotujemy pod przykryciem 25 minut. Wywar odcedzamy (dobrze odciskamy głowy i jarzyny). Na 1 łyżce masła podsmażamy pory i razem z pokrojoną rybą wkładamy je do odcedzonego wywaru. Gotujemy na małym ogniu 10 min. Ryby i pory wyjmujemy łyżką cedzakową. Z pozostałego masła oraz łyżki mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem z ryby i gotujemy, mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem ryby i pory polewamy gorącym sosem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu