ßßß Cookit - przepis na Bulgoczące naleśniki

Bulgoczące naleśniki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Klara Molnar
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia węgierska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Bulgoczące naleśniki - składniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
tłuszcz
sól
cukier
Nadzienie:
1/2 kg półtłustego białego sera
1 jajko
skórka otarta z 2 cytryn
2 cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku)
Oraz:
1/2 kostki masła
2 szklanki śmietany (22-proc.)
cukier kryształ (po 2 łyżki na każdy rząd naleśników)
Bulgoczące naleśniki - sposób przygotowania: Ubij lub zmiksuj składniki naleśników, dodaj wodę mineralną i odstaw na godzinę. Patelnię rozgrzej i przetrzyj tłuszczem (kroplą oleju lub smalcu). Równo rozprowadź i usmaż 16 naleśników (z obu stron na złoty kolor). Utrzyj składniki nadzienia i posmaruj naleśniki. Zwiń w ruloniki. Naczynie z żaroodpornego szkła posmaruj masłem i wysyp cukrem. Ułóż warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadź na wierzchu śmietanę. Na to ułóż drugą warstwę naleśników i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana. Przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w temp. 200 st. C, aby wszystko zaczęło pięknie bulgotać. Zdejmij folię, zapiekaj jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skorupka.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602805/bulgoczace nalesniki/p