Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Klara Molnar
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia węgierskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bulgoczące naleśniki - składniki:20 dag
mąki1
jajko2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody mineralnejtłuszcz
sólcukierNadzienie:1/2 kg półtłustego
białego sera1
jajkoskórka otarta z 2
cytryn2
cukru waniliowego4 łyżki
cukru kryształu15 dag
rodzynek (namoczonych wcześniej w
mleku)Oraz:1/2 kostki
masła2 szklanki
śmietany (22-proc.)
cukier kryształ (po 2 łyżki na każdy rząd naleśników)Bulgoczące naleśniki - sposób przygotowania: Ubij lub zmiksuj składniki naleśników, dodaj
wodę mineralną i odstaw na godzinę. Patelnię rozgrzej i przetrzyj tłuszczem (kroplą
oleju lub
smalcu). Równo rozprowadź i usmaż 16 naleśników (z obu stron na złoty kolor). Utrzyj składniki nadzienia i posmaruj naleśniki.
Zwiń w ruloniki. Naczynie z żaroodpornego szkła posmaruj
masłem i wysyp
cukrem. Ułóż warstwę naleśników, na nich wiórki
masła i
rodzynki. Posyp 2 łyżkami
cukru i rozprowadź na wierzchu
śmietanę. Na to ułóż drugą warstwę naleśników i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Całość kończy
masło,
cukier i
śmietana. Przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w temp. 200 st. C, aby wszystko zaczęło pięknie bulgotać. Zdejmij folię, zapiekaj jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skorupka.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu