Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Magda Duklas
Fot. M&K Duklas / duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)15-20 dag
biszkoptów10-12 dag łuskanych
orzechów włoskich1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu17-18 dag
masła +
masło do formy7 łyżeczek
żelatyny25 dag
serka mascarpone1 opakowanie (30 dag)
jogurtu naturalnego1
cytryna + sok z 1/2
cytryny100 ml słodkiego
sherry1/2 szklanki
cukru200 ml
śmietany kremówki50 dag
śliwek200 ml
soku jabłkowegoTort
śliwkowy bez pieczenia - sposób przygotowania: Kruszymy
biszkopty, zagniatamy z posiekanymi
orzechami,
cynamonem i miękkim
masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy. Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek
żelatyny.
Mascarpone ucieramy z
jogurtem,
sokiem cytrynowym,
sherry i
cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną
żelatyną i wstawiamy do lodówki. Brzeg tortownicy smarujemy
masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą
serowo-
jogurtową. Wykładamy na
orzechowo-
biszkoptowy spód, wstawiamy do lodówki.
Śliwki drylujemy, kroimy w wachlarzyki i układamy na zastygającym torcie. Z umytej i sparzonej
cytryny cieniutko obieramy skórkę i kroimy ją w paseczki. Posypujemy
śliwki na cieście. Moczymy resztę
żelatyny, rozpuszczoną łączymy z
sokiem jabłkowym. Gdy
galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na torciku
śliwki i ponownie wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.Zakręcone
śliwkiTort
śliwkowy bez pieczenia 15-20 dag
biszkoptów 10-12 dag łuskanych
orzechów włoskich 1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu 17-18 dag
masła +
masło do formy 7 łyżeczek
żelatyny 25 dag
serka mascarpone 1 opakowanie (30 dag)
jogurtu naturalnego 1
cytryna + sok z 1/2
cytryny 100 ml słodkiego
sherry 1/2Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu