Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kruche ciasto
cytrynowe:250-260 g
mąki3 łyżki
cukru1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyszczypta
soli150 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę2 łyżki
soku z cytrynyNadzienie:1 kg
owoców (mogą być pół na pół zielone
renklody i
morele ; może też być mieszanka różnych
śliwek) wydrylowanych i pokrojonych na cząstki2 łyżeczki
soku z cytryny120 g
brązowego cukru3 łyżki
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyszczypta
cynamonuOraz:2 łyżki
śmietanki kremówkibrązowy cukierpłatki migdałowe do posypaniaGalette ze
śliwkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Do
mąki wymieszanej z
cukrem,
solą i
skórką cytrynową dodajemy
masło i szerokim nożem siekamy na
kaszkę. Wlewamy 60 ml zimnej
wody i
sok cytrynowy, szybko zagniatamy. Zawijamy ciastow folię i wkładamy je na pół godziny dolodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Dużą blachę wyściełamy pergaminem, układamy naniej ciasto rozwałkowane na placek o średnicy 35 cm. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Mieszamy
owoce z
sokiem cytrynowym, dodajemy
cukier z
mąką,
solą,
skórką cytrynową i
cynamonem, lekko mieszamy rękami, tak aby mieszanina suchych składników pokryła
owoce. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, usuwamy folię, pośrodku układamy
owoce, pozostawiając 7-8-centymetrowy wolny brzeg, który zaginamy do środka -
owoce powinny być częściowo przykryte
ciastem, a pośrodku odkryte. Wilgotnymi rękami robimy dekoracyjne "szczypanki" na cieście (tak jakbyśmy sklejali pierogi). Smarujemy powierzchnię ciasta
śmietanką, posypujemy - i ciasto, i
owoce pośrodku -
brązowym cukrem i
płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a
owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajemy ciepłe.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu