ßßß Cookit - przepis na Galette ze śliwkami

Galette ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kruche ciasto cytrynowe:
250-260 g mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
1 kg owoców (mogą być pół na pół zielone renklody i morele ; może też być mieszanka różnych śliwek) wydrylowanych i pokrojonych na cząstki
2 łyżeczki soku z cytryny
120 g brązowego cukru
3 łyżki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta cynamonu
Oraz:
2 łyżki śmietanki kremówki
brązowy cukier
płatki migdałowe do posypania
Galette ze śliwkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Do mąki wymieszanej z cukrem, solą i skórką cytrynową dodajemy masło i szerokim nożem siekamy na kaszkę. Wlewamy 60 ml zimnej wody i sok cytrynowy, szybko zagniatamy. Zawijamy ciastow folię i wkładamy je na pół godziny dolodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Dużą blachę wyściełamy pergaminem, układamy naniej ciasto rozwałkowane na placek o średnicy 35 cm. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Mieszamy owoce z sokiem cytrynowym, dodajemy cukier z mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem, lekko mieszamy rękami, tak aby mieszanina suchych składników pokryła owoce. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, usuwamy folię, pośrodku układamy owoce, pozostawiając 7-8-centymetrowy wolny brzeg, który zaginamy do środka - owoce powinny być częściowo przykryte ciastem, a pośrodku odkryte. Wilgotnymi rękami robimy dekoracyjne "szczypanki" na cieście (tak jakbyśmy sklejali pierogi). Smarujemy powierzchnię ciasta śmietanką, posypujemy - i ciasto, i owoce pośrodku - brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajemy ciepłe.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603315/galette ze sliwkami/p