ßßß Cookit - przepis na Zupa z farro

Zupa z farro

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Walter Cherubini
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 szklanki pszenicy farro (można zastąpić orkiszem)
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę pancetty (lub boczku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
po 1 łyżce drobno posiekanej natki pietruszki i świeżego majeranku
6 listków bazylii porwanych na kawałki
3 łyżki oliwy
2 obrane i posiekane pomidory
8 szklanek zimnej wody
garść świeżo startego parmezanu
sól i pieprz
Zupa z farro - sposób przygotowania: Farro moczymy przez 12 godz. Pancettę oraz posiekane: cebulę, czosnek, natkę, majeranek i bazylię podsmażamy 5 min na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, wodę i zagotowujemy. Dodajemy farro, solimy i pieprzymy. Gotujemy, mieszając, do czasu, aż ziarna zmiękną. Przed podaniem dolewamy resztę oliwy i posypujemy parmezanem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600120/zupa z farro/p