Wykonanie
Bardzo lubię kuchnię włoską. Zdecydowanie nie jestem ekspertką w przygotowaniu włoskich dań, ale jestem ich wielką amatorką i smakoszką. Jakiś czas temu pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie na włoską potrawę i stworzyłam zupę, którą dzisiaj Wam zaprezentuję. Udało mi się zdobyć jedną z 5 nagród, którymi były bardzo smaczne, włoskie
makarony i sosy firmy Agnesi . Kilka obiadów "bez roboty" w szufladzie to w pewnych sytuacjach prawdziwy skarb.Wracając do zupy, to jest ona bardzo aromatyczna, głównie za sprawą
bazyliowego pesto z
orzechami włoskimi, no i
kozi ser ma też bardzo specyficzny smak. A tak w ogóle, to jest to moja wariacja na temat pomidorowej. Trzeba lubić, albo spróbować. Zapraszam do korzystania przepisu!
Składniki na 4 porcje :Zupa:2
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek800g krojonych
pomidorów (2 puszki)100ml
bulionu warzywnegosól,
pieprz,
cukier,
sok z cytrynyPesto:3 gałązki
bazyliiłyżeczka
natki pietruszkiząbek
czosnku3 łyżki
orzechów włoskich2 łyżki startego
parmezanu5 łyżek
oliwy z oliwekNa wierzch:100g
koziego seraBazylię i
pietruszkę umyć, oberwać łodyżki i pokroić same listki. Wrzucić do miski blendera wraz z posiekanym
czosnkiem, uprażonymi
orzechami włoskimi,
parmezanem i
oliwą. Składniki zmiksować na ziarnistą masę i posolić.
Cebule i
czosnek posiekać drobno i zeszklić na
oliwie. Dodać krojone
pomidory i
bulion. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny.Zupę wlać do ogrzanych szklanek, na wierzch położyć pesto i pokruszony
kozi ser.PORCJA to ok 315kcal, węglowodany: 13g,
białko: 11g, tłuszcz: 24gSMACZNEGO!