Wykonanie
Cześć =) Caponata, to włoska potrawka lub sos z
pomidorów,
bakłażana,
oliwek i
kaparów w rolach głównych. Może być spożywana samodzielnie, np. jako przekąska z
pieczywem lub zapiekana na tostach z
bagietki. Caponata również świetnie nadaje się jako sos do
makaronu, sama lub z dowolnym dodatkiem mięsnym. Jej
winny smak dobrze komponuje się z
mięsem z kurczaka lub
ryby.
Potrzebne będą:- 5 łyżek
oliwy z oliwek- 1
bakłażan (ok. 400-500g), pokrojony w kostkę ok. 1cm- 1
cebula jak najdrobniej posiekana- 2-3 ząbki
czosnku rozdrobnione w prasce- 500 g krojonych
pomidorów z puszki wraz z
sokiem- 2 łyżki siekanej
natki pietruszki- 2 czubate łyżki
oliwek przekrojonych wzdłuż na pół- 2-3 łyżeczki
kaparów- 2 łyżki
octu balsamicznego- 2 łyżki siekanej świeżej
bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)-
sól i
pieprz- do dekoracji starty lub cienko skrawany
parmezan i świeża
zieleninaSposób wykonania:1) Rozgrzewamy
oliwę na dużej przykrywanej patelni i podsmażamy
bakłażana na średnim ogniu, aż nieco zmięknie.2) Dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy mieszając ok. 1 minutę.3) Dodajemy
pomidory i gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 15 minut.4) Dodajemy
pieprz,
oliwki,
kapary i
pietruszkę i gotujemy mieszając jeszcze kilka minut.5) Na końcu próbujemy smak i dodajemy
sól, której ilość będzie zależała w pewnym stopniu od słoności
oliwek i
kaparów.6) Po wyłączeniu gazu dodajemy świeżą
bazylię, a jeśli używamy suszonej, to należy ją dodać w tym samym czasie co
pietruszkę.7) Podajemy jako samodzielną potrawę lub jako sos do
makaronu.Smacznego =)Agnieszka