ßßß
Fot. Kinga Paruzel / alebabka.blogspot.comCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami - składniki:1.5 l wody1 kg buraków jednej wielkości1 por1 marchewka2 korzenie pietruszkiziele angielskiecebulaplaster selera3 ząbki czosnku2-3 liście laurowepieprz ziarnisty około 10 ziarensól2 jabłka szara renetasuszony majeranekPaszteciki świąteczne z kapustą :1 opakowanie ciasta francuskiegokapusta z grzybamiżółtkoNajlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami - sposób przygotowania: Przygotować wywar jarzynowy zalewając marchewkę, por, pietruszkę, opieczoną na ogniu cebulę, czosnek, seler zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu i gotować około godziny. Buraki umyć, odkroić ogonki, pokroić na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu wyjąć jarzyny, dodać buraki i lekko gotować nie doprowadzając do wrzenia około 15 min. Dodać 2 jabłka szara reneta pokrojone na ósemki i znowu gotujemy całość na małym ogniu około 20-30 min. Dodać majeranek. Do smakować i odstawić. Gdyby barszcz był mało intensywny można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Podawać z pasztecikiem z kapustą i świeżą pietruszką lub koperkiem Paszteciki świąteczne z kapustą: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każdy wyłożyć kapustę. Skleić boki. Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem i posypać np. ziarnami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 - 15 min, aż nabiorą złotego koloru.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu