Wykonanie
Składniki:1 kg
buraków3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
cebula2
jabłka3
grzybki suszone / nie koniecznie /
sól,
pieprz do smaku1
liść laurowy4ziarna
ziela angielskiego2-3 ząbki
czosnku1 łyżeczka płaska
cukruWarzywa obieramy płuczemy, zalewamy 2,5 l
wody, solimy,dodajemy
przyprawy i gotujemy około 20 – 30 minut.Wyjmujemy warzywa , dodajemy obrane i pokrojone w paski lubplasterki
buraki / można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach /,wkładamy
jabłka . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
cukier,
sok z cytryny. Gotujemy do 30 minut. Przed końcem gotowaniadodajemy roztarty
czosnek. Jeśli lubimy to możemy wsypać1 łyżeczkę
majeranku. Ugotowany barszczyk odstawiamy na 2 godziny.Następnie przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy.Barszczyk podajemy z pasztecikami, krokietami, uszkami lub rożkamigrzybowymi z
ciasta francuskiego.Można też dodać
śmietanę i podawać z
ziemniakami.SmacznegoPolub stronę