ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania:
Barszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka :) Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć go z zakwasem, na który przepis znajdziecie tutaj . Prawda, że łatwe? Ja też przez długie lata, już poza kuchnią Mamy, na samą myśl "barszcz na zakwasie" ( już nie mówiąc o samym zrobieniu zakwasu ), niemalże wybiegałam z kuchni i najchętniej pobiegłabym wtedy po instant do biedronki :D, ale odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób.
Składniki na barszcz:
1kg buraków
1 litr zakwasu
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
pół selera
pół pora
3 ząbki czosnku
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego*
łyżeczka cukru, łyżka majeranku
sól, pieprz, ocet
Przygotowanie barszczu:
Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ( 3 litry ). Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny bulion warzywny.
Bulion przecedzamy na sicie ( warzywa z niego nie będą nam już potrzebne ), dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku.
Teraz już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie.
----------- * Wywar grzybowy otrzymamy mocząc przez noc sporą garść suszonych grzybów w niecałej szklance wody. Na drugi dzień można podgotować chwilę grzyby w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i mamy gotowy wywar do barszczu.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/barszcz-czerwony-na-zakwasie